Zoeken

"Welke docent herinner jij je nog?"

Bijgewerkt op: 23 nov. 2020

Op de docentenopleiding een aantal jaren geleden waar ik werd opgeleid tot docent was een van de eerste vraag, welke les en welke docent herinner jij je nog heel goed? Dat bleek bepalend te zijn voor wat voor docent je zelf wilde worden. Het was ook zeker niet de eerste keer dat ze dat daar vroegen, het is heel vaak voorbij gekomen, tijdens intervisie, zelfs tijdens mijn afstudeerpresentatie. De eerste keer had ik geen idee welke les, en docent moest ik ook even over nadenken. Er kwamen een rijtje docenten langs van de middelbare school. Docenten waarbij ik vaak de les was uitgestuurd, maar nee op de middelbare school was er geen een docent echt bepalend voor mij geweest. Toen herinnerde ik het me. Het was op mijn mbo opleiding. Mijn mbo opleiding die ik heb gedaan voordat ik twee hbo opleidingen ben gaan doen. En hoe mooi en toevallig dat precies deze docent op mijn mbo school later voor de hogeschool bleek te werken en mijn stage begeleider werd toen ik als stage mocht gaan lesgeven op weer precies diezelfde mbo school. Ik denk dat toeval niet bestaat. Deze man heeft mooie dingen tegen mij gezegd. Dingen die mij altijd bij zullen blijven. Hij was ook enorm gepassioneerd. In het docentenvak en om dat nu aan de jongere generatie te leren en over te dragen. En die les en die herinnering ging als volgt:


"Het was een warme herfstdag, veel te warm voor die tijd van het jaar. Het was al november en het moet ergens in 2006 geweest zijn. We hadden een les burgerschap. Van mijn lievelingsdocent. Ik wist toen nog niet dat het mijn lievelingsdocent was. Daar was ik me niet bewust van. Ik wist wel dat ik in alle andere lessen meestal niet zoveel zin had maar in deze les altijd heel veel. Ook omdat ik het vak leuk vond. Maar vooral omdat de docent gezellig was, veel interactie zocht. We veel gesprekken hadden in de klas over de wereld en de maatschappij. Hoe belangrijk denk ik nu! Ik weet niet meer precies waar we het over hadden in de les. Het ging niet specifiek over klimaatverandering want zo erg aan de orde was dat toen nog niet. Maar mijn vriendin die riep ineens een verhaal door de klas dat ze baby eendjes had gezien. Terwijl het herfst was. Hoe gek. En hij ging daar op in. En we begonnen ons allemaal te realiseren dat het gek was. En hij vertelde dat het eigenlijk heel erg was dat er toen in die herfst al baby eendjes waren. En zo ging dat gesprek verder"Dat was mijn herinnering, maar ook mijn docent die mij later alle passie voor het lesgeven en vooral mijn passie voor de connectie met jongeren meegaf. En het was ook het begin van de realisatie van klimaatverandering. Voor mij dan. Waarschijnlijk niet waar hem.


Wat ik me realiseer is dat die docent die je dingen leert door middel van persoonlijke ervaringen van de docent zelf maar juist ook van de leerling/student voor mij een voorbeeld zijn. Een voorbeeld van een veilige leeromgeving. Een soort van gelijkwaardigheid.


Ik deel hier op mijn website in mijn blogs heel veel persoonlijke informatie. En dat is onwijs eng. Maar mijn visie daarachter is dat als ik deel wie ik echt diep van binnen ben dat jij als jij bij mij in een coaching sessie komt hopelijk een gelijkwaardigheid zult voelen.


34 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven