Zoeken

Wat is schaduwwerk en waarom zou je aan schaduwwerk doen?

Schaduwwerk of shadow work wat is het en waarom zou je aan schaduwwerk beginnen? Je leest het in deze blog.

Het doen van schaduwwerk kun je vergelijken met naar de sportschool gaan: je kunt er vooraf tegenop zien en als je er mee bezig bent, is het niet altijd leuk. Maar achteraf ben je blij dat je het hebt gedaan. Schaduwwerk kan confronterend zijn. Daarom kan het ook pijn doen. Emotionele pijn. Maar je wordt er sterker van. En je weet dus dat het je iets oplevert, net als naar de sportschool gaan.

Wat is de menselijke schaduw?

In een notendop is je menselijke schaduw je ‘donkere kant’. Dat hoeft niet persee donker en heftig en intens te zijn. Het zijn dingen waar we allemaal dagelijks mee dealen maar kanten van onszelf die we niet graag laten zien. Iets wat we ergens verbergen. Die plek (in je onderbewustzijn) waar al je geheimen, onderdrukte gevoelens (zoals woede, jaloezie, haat) en impulsen opgeslagen liggen. De dingen waarvoor je je schaamt, als zonde ziet of eigenlijk niet van jezelf accepteert.

Om het duidelijker te maken: Je schaduw is aan het woord als je dingen tegen jezelf zegt, zoals:

Ik ben niet goed genoeg

Niemand houdt van mij

Ik ben niet perfect

Ik moet voor iedereen om me heen zorgen

Waarom kan ik niet gewoon normaal zijn?


Waar komt het idee van de menselijke schaduw vandaan?

Het concept van de menselijke schaduw komt van de Zwitserse psychiater en psychoanalist, Carl Jung. Hij beschrijft het zelf als volgt:

Everyone carries a shadow, and the less it is embodied in the individual’s conscious life, the blacker and denser it is.


Wanneer we onze schaduwkant negeren kan dit grote effecten hebben onze mentale maar ook onze fysieke gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan verslavingen, weinig zelfvertrouwen, (chronische) ziektes, etc.

Wat is schaduwwerk?

Schaduwwerk is het proces waarbij je je die kant gaat onderzoeken die je in jezelf hebt weggestopt en gaat werken aan het zichtbaar maken van die dingen die je, bewust of onbewust dus weg stopt.

Waarom is schaduwwerk belangrijk?

Als je blijft wegstoppen wat er begraven ligt, los je het onderliggende probleem niet op en blijven gevoelens als woede, schuldgevoel, schaamte, afkeer en verdriet steeds terugkomen.

Hebben we allemaal een schaduw kant?

Ja. En zonder schaduw is er geen licht. Vaak is onze schaduw iets wat we onszelf onbewust hebben aangeleerd als kind. We leren wat de maatschappij als ‘goed’ en als ‘slecht’ ziet. Zo is woede bijvoorbeeld iets waarvan we op jonge leeftijd leren dat het niet gepast is (en waarvoor we vaak worden gestraft). Of zo’n moment waarop je iets deed en te horen kreeg: “doe eens normaal” of een afkeurende blik van je ouders waardoor jij je klein en beschaamd voelde.

Iedereen maakt dingen mee die vaak niet helemaal verwerkt worden. Dat hoeven niet altijd grote en heftige dingen te zijn maar soms ook wel. Op een heftig moment gaan onze hersenen over op een overlevingsstand en zijn we niet helemaal aanwezig en ons bewust van wat er gebeurt. Op dat moment ontstaat een ‘trauma’. Een trauma is alles wat we meemaakten in ons leven wat we niet bewust en emotioneel konden verwerken. Het is echter nog wel in je onderbewustzijn aanwezig. Vaak ben je je hier niet eens meer van bewust en heb je manieren gevonden om eromheen te werken, zodat je niet getriggerd wordt.
Volgens Jung is “the shadow ninety percent pure gold”. Wat hij hiermee bedoelt, is dat onze schaduwkant ons ook veel moois kan brengen als we bereid zijn om ernaar te kijken. Uit de schaduwkant kan bijvoorbeeld kunst ontstaan of innovaties. En aan de slag gaan met je schaduwkant biedt je ook de kans om als mens enorm te groeien. Zeker wie zich op spiritueel gebied wil ontwikkelen, ontkomt niet aan het doen van schaduwwerk.

Zelf bied ik schaduwwerk aan dat je zelf kunt doen, doormiddel van een schaduwwerk journal van 90 pagina's waarin jij begeleidt wordt met opdrachten en zelf op onderzoek gaat. Ook kun je hier kijken bij mijn trajecten en kun je een schaduwwerk sessie met mij boeken. Hierbij begeleidt ik jou bij jouw schaduwwerk en kunnen we samen nog veel meer vinden waaruit jij kan groeien naar jouw ware zelf. Het journal kost maar €9,90 en is hier te koop.


Is schaduwwerk gevaarlijk? Ik denk dat het op de langere termijn schadelijker is als je niets doet. Mijn advies is dan ook om er mee te beginnen. Dat wil overigens niet zeggen dat het een makkelijk proces is. Wel eentje dat de moeite meer dan waard is.

Voordelen schaduwwerk

Zelf deed ik al aan schaduwwerk zonder dat ik me ervan bewust was door te schrijven. Toen ik bewust met schaduwwerk aan de slag ging, kwamen daar diepere lagen bij wat me heel veel gebracht heeft. Dit zijn voordelen van schaduwwerk die vaak ervaren worden:

 1. Meer zelfliefde ervaren en jezelf meer accepteren

 2. Betere relaties met anderen ervaren

 3. Meer vertrouwen op je authentieke zelf

 4. Je energieker en gezonder voelen en een beter werkend immuunsysteem hebben

 5. Meer mentale, emotionele, en spirituele helderheid

 6. Meer compassie en begrip voelen voor anderen/mensen die je niet aardig vindt

 7. Creatiever zijn

 8. Verborgen talenten ontdekken

 9. Meer helderheid over je passie en purpose

 10. Verbeterde psychische en mentale gezondheid ervaren

 11. Je moediger voelen (om het onbekende tegemoet te treden en JOUW leven te leven)

 12. Makkelijker toegang ervaren tot je ziel/hogere zelf

 13. Je compleet voelen

 14. Makkelijker je grenzen kunnen aangeven


Christa is NLP coach & ervaringsdeskundige. Kijk bij over mij om meer over haar te weten te komen.

346 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven