Zoeken

Waarom zouden we ons druk maken over wat anderen van ons vinden?


Een diepgeworteld gevoel van niet goed genoeg zijn, van altijd tekortschieten, is wat bij veel mensen speelt en vooral op dit moment omhoogkomt. Tijdens Corona. Zelfs al voel je je krachtiger dan ooit. Zoals bij mij het geval is. Kan het alsnog soms omhoog komen. Misschien vooral als je in een jongere levensfase zit. En er op dit moment in het leven weinig momenten van waardering zijn. Misschien omdat we veel tijd hebben om na te denken nu. Na te denken over wat anderen van iets vinden, van ons vinden. Maar waarom zouden we daarover nadenken. Een jongen uit Londen, op het punt om een nieuw leven te starten in Nederland. Leerde mij een hele belangrijke les.


Mensen die op je pad komen. Volledig onverwachts. Als cadeautjes. Die je inzichten geven in het leven. En hoe……


Soms kom je onverwachts mensen tegen. Die op je pad komen. Ik maak het leven altijd visueel als een pad. En er lopen soms mensen in je leven mee op jouw pad. En soms nemen ze weer een andere afslag. Maar van iedereen kun je iets leren. En de mensen die met je meelopen verrassen je soms. Zoals Patrick. Nooit kunnen denken wat een geweldig kind ik online op zo’n leuke manier heb mogen leren kennen. En dat ik meer van hem leer dan hij van mij. Maar dat hij dat zelf niet eens weet.


Hij is vijftien. Komt uit Londen. In Londen woont hij in een flat met zijn moeder en zusje, maar hij slaapt in de huiskamer. Omdat de flat niet groot genoeg is. Hij is altijd vrolijk. Zijn lach laat mij lachen. Vandaag vroeg ik of hij nerveus was en hadden we het over dat het zo snel ging, dat hij in Nederland komt wonen. Hij is zenuwachtig. Dat hij de taal niet begrijpt. Ik zeg hem dat Nederlandse kinderen het leuk zullen vinden hem te helpen op school en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over vrienden maken. Hij zegt: “Oh that's really not it. I never worry about what other people think because that would always be a waste of time isn't it.” Het was niet eens een zinnetje dat hij tegen zichzelf zei om zichzelf op te beuren. Het was oprecht. “It's about what I want in life and I just want to do good on school and get good grades. For no one else but me, because I want to be someone in the future"

“You blew me away”


Om maar ever het Engels te blijven. Die zelfverzekerdheid die jij hebt heeft niet iedereen van of zijn ouders of in het DNA meegekregen. En met deze instelling ga je ver komen. Je gaat anderen laten zien, wat je zojuist tegen mij zei. Dat het inderdaad echt niet belangrijk is wat anderen van je denken. En dat dat tijdsverspilling is. Ik heb er 32 jaar over gedaan om online te durven zetten wie ik echt ben zonder zorgen te hebben over wat anderen daarover zouden vinden.


Maar eigenlijk maakt het niet eens uit hoe lang je erover doet om daar te komen. Daar waar hij nu al is. Want als je wilt, ook al is het met hulp, dan kom je er. Dan komen we er samen. En kun je alles in je leven doen. Alleen voor jezelf. Dankjewel dat ik dit van jou mocht leren. Die school in Nederland en alle andere jongens en meisjes die op die school zitten gaan er vanaf begin januari een grote aanwinst bij hebben, dat weet ik zeker.


Christa is jongeren coach bij La vida coaching. www.lavidacoaching.com.

Daarnaast is ze ook yoga docente en woont ze momenteel in Valencia. Ze heeft ervaring in het onderwijs en haar passie in het leven is jongeren begeleiden om verder te komen. Lees haar stuk "Over mij" op de website.

48 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven