Zoeken

Waarom "Passend onderwijs" misschien niet zo "passend" is in de huidige maatschappij?

Bijgewerkt op: 23 nov. 2020

En wat kan er buiten het onderwijs gedaan worden aan de zorg voor jongeren...


Met passend onderwijs wil de overheid bereiken dat alle kinderen een passende plek in het onderwijs krijgen. Scholen bieden daarom extra hulp en zorg aan. Maar door de grote vraag van zorg en passend onderwijs binnen de scholen, is er vaak niet genoeg zorg. Vooral het afgelopen jaar 2020. Ik denk dat ieder kind, iedere jongere, wel passend onderwijs nodig zou hebben gehad. Of in ieder geval passende zorg, passende aandacht, een luisterend oor en opbeurende woorden. In mijn visie is het huidige onderwijssysteem helemaal niet capabel genoeg om dit allemaal tegelijk te doen. Er moet overigens ook gewoon onderwijs gegeven worden.....

In dit jaar 2020 verdienen jongeren meer aandacht dan ooit. Het is de toekomst van hen, waar het in mijn ogen voornamelijk om gaat. Wat kunnen we doen om onze jongere generatie te helpen?

"Passend onderwijs? In hoeveel maten is dat verkrijgbaar.."

Zelf heb ik een aantal jaar in het onderwijs gewerkt. En ik merkte dat de kwaliteit van mijn lessen leden onder het verlenen van zorg aan leerlingen. Daarnaast merkte ik ook dat mijn hart juist uitgaat naar het verlenen van zorg. En dit is dus ook de reden dat ik met "La vida coaching" ben gestart. Ik heb ervaring met problemen van jongeren in het onderwijs en kan gericht aan de slag met een adolescent of jong volwassene om problemen aan te pakken of obstakels te overwinnen. Als mental coach, nlp of life coach ben ik een expert op het gebied van persoonlijke groei en verandering.Waarom passend onderwijs niet zo passend is in deze maatschappij.


We wonen een land waar de laatste jaren veel is veranderd en gebeurt op maatschappelijk gebied. Dit is in ieder land eigenlijk wel zo. Maar we hebben veel immigranten erbij gekregen. Vluchtelingen. Veel uit Syrië. Daarnaast is het leven voor jongeren steeds lastiger door de grote hoeveelheid keuzestress, verwachtingen en dingen die ze te doen staan. Hierdoor ontwikkelen jongeren soms al jong problemen. En deze problemen moeten door het passend onderwijs tijdens het lesgeven een soort van tussendoor een beetje opgelost worden. Nu is dat wel heel kort door de bocht maar in principe is het zo wel.


Volgens een oud-collega docente op het mbo-onderwijs moeten docenten beter voorbereid worden op alle maatschappelijke veranderingen. Dus dat vraagt om een herziening in het lerarenopleiding curriculum. Dit is iets waar ook Sophie Zijlstra over schrijft in haar boek: "Het kind en de rekening, een pleidooi tegen liberalisme in het onderwijs". Ook moeten de klassen volgens beiden kleiner worden.


Een voorbeeld van waar het al heel goed gaat in het onderwijs systeem is Finland. Voor inspiratie, kijk de documentaire: "The Finland Phenomenon".

19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven