Zoeken

"Tweedubbel omdenken"

Er is ons wijsgemaakt dat wij als volwassenen de jongeren iets moeten aanleren. Maar de jongeren om mij heen leren mij veel meer.......


Omdenken


Vorig jaar is een oud mentor student van mij afgestudeerd voor zijn mbo-opleiding. Gedurende deze drie jarige opleiding heb ik op kunnen merken dat hij een enorme persoonlijke ontwikkeling aan het doormaken was. Als docent vind ik dat het mooiste aan het vak. Tieners binnen zien komen en ze de school uit zien lopen als volwassenen met een diploma. Deze student is daar niet het enige voorbeeld van. Er zijn er zoveel die ik binnen heb zien komen. Ze waren nog jong, wisten nog niet veel van het leven. Of misschien meer overweldigd door alle keuzes die gemaakt moesten worden op al zo’n jonge leeftijd.


Vorige week had ik een mooi gesprek met deze student die vorig jaar zijn diploma heeft gehaald. Zijn diploma halen, dat was iets waar hij heel veel kracht uit heeft gehaald. Door deze succeservaring zit hij beter in zijn vel. Hij hechte veel waarde aan het halen van zijn diploma. Het was een mijlpaal in zijn leven. En groot gelijk. Hij heeft de eerste twee jaar best wat dingen op zijn bordje gehad, gestruggeld en het toch voor elkaar gekregen.


Ook denkt hij veel meer na over het leven en gebruikt hij de methode “Omdenken”. Het op een andere manier naar dingen kijken die in het leven gebeuren. Het “Omdenken” is een helpende factor voor hem. Hij leest een quote, verbindt dit soms met iets waar hij zichzelf in kan verplaatsen. Hij beseft zich dan dat hij die situatie in zijn leven ook anders kan bekijken. Hij vertelt hij hoe vroeger een erg gesloten persoon was, en hoe hij vooral op zijn mbo-opleiding heeft geleerd dat als je zelf meer open bent voor iedereen en alles om je heen dat mensen je dan ook beter kunnen helpen. Hij praat nu veel over dingen die hem dwars zitten, met zijn ouders en vrienden. En dat is de methode geweest om dingen te kunnen verwerken.


Een mooie “omdenk” quote die hij aan de wereld laat zien is: “Verhef je woorden, niet je stem”
Toepasbaar op zijn eigen leven, vindt hij. In een deel van zijn verleden is hij in bepaalde situaties. Te snel ergens op gevlogen. Hij had te snel zijn stem verheft. Werd sneller boos dan nu. Hij geeft aan dat hij zich nu bewust is van het feit dat hij dingen niet te groot moet maken. Naast dat hij een deel van zijn verleden in deze quote herkent vindt hij het ook echt niet nodig dat mensen hun stem verheffen. Hij sluit zichzelf bijvoorbeeld af als mensen hun stem tegen hem verheffen. “Je komt er helemaal niets verder mee”. Als tip bij de “Omdenk quote” zegt hij: “Gebruik meer woorden om uit te leggen wat je ergens van vindt, hoe je je ergens over voelt”. Je stem verheffen vindt hij een teken van onmacht hebben. Dan zit er iets niet goed. Want iedereen is gelijk aan elkaar.


Trots zeg ik je gedag en sluit ik onze video call af. “Ik hoop dat je, je “omdenk” inzichten met de wereld blijft delen. Want zeker, we zijn allemaal gelijk aan elkaar.”

33 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven