Zoeken
  • Sara

Leren loslaten

Een tussenjaar staat niet alleen voor keuzes maken met betrekking tot school of de oneindige struikelblokken die je tegemoetkomt tijdens het plannen van een reis. Een tussenjaar staat ook voor het herontdekken van jezelf, waarbij je werkt aan een vernieuwde versie van de persoon die je hiervoor was. Iemand waar jij blij van wordt en die niet geschaafd wordt door de omgeving om je heen en school. Een tussenjaar gaat over dingen loslaten. Daar wil ik graag de focus opleggen deze keer.

Loslaten komt in verschillende vormen en jij geeft je eigen invulling wat je kiest om achter te laten. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik het afgelopen half jaar al veel heb kunnen nadenken over wie ik ben, wie ik wil worden en waar ik mijn geluk uithaal. Zelf ben ik van mening dat je op school constant wordt beïnvloedt door alles om je heen en ben je nog druk in het proces van jezelf ontdekken. Je wilt door iedereen leuk gevonden worden, je past je aan om erbij te horen en je doet je best om hierin de beste versie van jezelf te worden. Of… dat denk je in ieder geval. Na school stap je met beide benen uit je bubbel en valt alles misschien toch wat meer tegen dan dat je in eerste instantie had gedacht. Je moet je weer aanpassen aan dit nieuwe leven. Misschien heb je nu meer tijd om voor jezelf te bedenken wat je wel en niet wil. Wat je wil achterlaten in je school bubbel en wat je met je mee wil nemen in het echte leven. Soms gebeurt het heel natuurlijk, een andere keer moet je er zelf veel tijd en moeite instoppen om iets los te laten en soms gebeurt het als je het niet doorhebt.


Het is spannend en eng om los te laten. Al die tijd heb heb je je comfortabel gevoeld in een veilige cocoon die niet werd onderbroken. Het klinkt cliche, maar je leert van elke nieuwe uitdaging die voor je voeten wordt geworpen. Een tussenjaar is er voor een nieuw begin en wat is beter dan om te beginnen om voor jezelf te kiezen? Het gaat pijn doen, onwennig voelen en er komen momenten dat je even niet meer zo goed weet wat je met jezelf aanmoet, omdat er zoveel gebeurt. En daarna pak je jezelf weer op en loop je eruit als een nieuw mens.


Het leven is vreemd. Je denkt dat je het voor elkaar hebt, je denkt dat alles goed zit en je hebt het gevoel alsof je de wereld aan kunt en je bent ervan overtuigd dat niets ooit in de buurt zal komen van dit gevoel. En dan vind je iets anders, of het nu is nadat je bent vertrokken of je realiseert je nu dat je net zo geweldig kunt zijn zonder de dingen die je tegenhouden. De wereld is namelijk te groot om je mee te laten sleuren door andere, situaties waar je geen controle over hebt of door jezelf. Uiteindelijk stap je eroverheen en ga je nieuwe avonturen aan en geweldige nieuwe mensen ontmoeten.


Het nieuwe jaar is in aantocht en daarom heb ik maar één tip: Maak een lijstje met slechte eigenschappen waar je dit jaar eindelijk tijd voor hebt om mee te stoppen of om langzaam af te bouwen. Bij dat lijstje voeg je nog een kopje toe met de situaties die je achter je wil laten in 2021, je laat de mensen los die je tegenhouden en je maakt ruimte vrij om tijd te nemen voor de mensen om je heen. Probeer hen in 2022 wat extra te waarderen, zij verdienen het meeste van jouw tijd en aandacht.

Om dit jaar nog voor mezelf af te sluiten heb ik een brief geschreven. Wie weet is deze manier een fijne manier om ook zelf te doen. Het enige wat ik nog kan zeggen is dat ik hoop dat het aankomende jaar precies zo uitpakt zoals je voor ogen hebt.

Beste 2021,

Eerlijk gezegd was je een behoorlijk verschrikkelijk jaar. Je had je goede momenten en ik wil me concentreren op de positieven in plaats van de negatieven.

Ik heb dit jaar veel geleerd. Over mezelf en over andere.

Bedankt 2021 dat je me hebt geholpen om de mensen in mijn leven die een negatieve invloed op me hadden, toch met veel moeite en verdriet, los te laten. Ik probeerde dit jaar een positief persoon te zijn, en dat hielp een beetje.

Bedankt dat je me hebt geleerd hoe ik verder moet. Ik ben nog halverwege, maar ik probeer mezelf in de richting te duwen om het eindelijk ook te doen.

Bedankt 2021 dat je me hebt geholpen om erachter te komen wie ik ben. Ik heb dat dit jaar veel gedaan en ik denk dat ik de persoon die ik aan het worden ben leuk vind.

Dus bedankt voor alles, maar het is nu tijd om je achter te laten. Ik ben klaar voor 2022.


Sara is (ex)student, 21 jaar ze woont in Badhoevedorp. Ze werkt part-time in een winkel in Amsterdam en combineert haar liefde voor schrijven nu met de blogposts. De aankomende maanden neemt ze jou mee in haar avonturen tijdens een tussenjaar. Het aankomende jaar bestaat uit veel onderzoek doen naar wat ze écht leuk vindt en een mooie reis die hopelijk ook veel inzichten zal geven. Volg Sara op Instagram: @saar.21x


18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven