Zoeken

“Het nooit eerder vertelde verhaal”

Comuna 13 en het gewelddadige conflict is een boek dat ik heb vertaald en op nieuw samengesteld aan de hand van de verhalen van Yoni Rendon. Een man die ik heb ontmoet toen ik een yogaproject deed in Medellín waarbij ik samenwerkte met ontheemde families. Trauma yoga les gaf aan vrouwen die een gewelddadig conflict hadden meegemaakt. In hun ogen was verdriet te zien. Hun ogen hadden al te veel gezien. Als het in de media over Medellín, Colombia gaat dan is dat altijd in relatie met Pablo Escobar. Maar wat er na die tijd nog allemaal is gebeurd dat komt bijna nooit aan het licht. Ik heb het boek uitgegeven om deze verhalen in de wereld te verspreiden. Colombia en vooral Medellín heeft mijn hart gestolen. Met de opbrengst van mijn boek wil ik dus zoveel mogelijk goeds doen. Niet alleen de verhalen verspreiden maar ook doneren aan de mensen in de stad. Die slachtoffers zijn van het langdurige gewelddadige conflict in de stad.

Ik kwam in contact met het prachtige project straatkinderen Medellín. Eddy Veldhuizen die oprichter van de stichting straatkinderen Medellín begon in 2006 te voetballen met straatkinderen in Medellín. Het zijn voornamelijk kinderen van ontheemde families. Families die geen huis meer hebben door de gevechten tussen de guerrillagroepen in de stad. De kinderen vroegen Eddy uiteindelijk om mee te mogen doen aan een toernooi. In voetbal vonden ze een levensdoel, een passie en plezier. Hij stelde de voorwaarde dat de kinderen naar school moesten gaan voordat ze mee mochten doen aan toernooien. Op die manier is de stichting ontstaan en zorgen zij dat de straatkinderen in Medellín zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. Het belangrijkste speerpunt van de stichting is nu educatie. Ze voorzien de kinderen van onderwijs, sport, en cultuur en ze begeleiden de kinderen in studie en werk. De stichting is door de jaren heen gegroeid en werkt niet alleen met vrijwilligers uit Nederland maar ze hebben uiteindelijk ook Colombianen een vaste baan kunnen geven. De Colombianen met een vaste baan binnen de stichting zijn een rolmodel voor de straatkinderen. De kinderen zullen zichzelf met hen gaan vergelijken en zien dat het mogelijk is om een leuke baan te krijgen. De stichting kan alleen blijven bestaan als ze genoeg donaties en financiële steun krijgen.


Het was mooi om te zien dat de mensen waarmee ik heb gesproken van de stichting precies hetzelfde zien gebeuren: het Pablo Escobar overschaduwt alle gruwelijkheden die er na die tijd nog zijn gebeurd. Beiden willen we deze verhalen meer aan het licht krijgen. En de slachtoffers van dit gewelddadige conflict helpen. Het boek : Comuna 12 en het gewelddadige conflict is te koop hier.


Mijn moto: “We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen”. Ik help de straatkinderen in Medellín.


Twintig procent van de opbrengst van het boek gaat naar de stichting zodat zij door kunnen gaan met hun bijzonder belangrijk werk. Voor meer informatie over straatkinderen Medellín bekijk hun video.


Christa is Yoga docente, mindset coach en docente Spaans. Ze woont en werkt in Valencia. Haar yogalessen zijn altijd persoonlijk en toegankelijk voor iedereen. En ze coacht online via video calls. Ze maakt gebruik van NLP- technieken om jongvolwassenen te helpen hun eigen weg in het leven te vinden.Volg Christa op instagram: @lavidacoaching of @chris.yogavida, waar je haar yogalessen vindt

15 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven