Zoeken
  • Sara

"Het dagboek van een student met een tussenjaar "

En tussenjaar. Ik heb best lang na moeten denken over het besluit om er ook echt een jaar tussenuit te gaan. Full-time te gaan werken en het plannen van een mooie reis in januari. Ik ben iemand die snel in vaste patronen valt, zoals op de bank hangen met de televisie aan. Ik ben gewend aan het leven van een student, maar de Corona crisis (ja helaas ik moet het toch benoemen) hebben mij geïntroduceerd aan het luie leven. Lui in de zin dat de energie als een natte handdoek uit me is gewrongen en ik heel diep moet gaan graven om die motivatie te vinden. Omdat ik nog steeds in die cirkel rondjes aan het rennen ben zit het gevaar er voor mij voor een groot deel in het niets doen. Waarschijnlijk zijn er meer jongeren met hetzelfde probleem en zijn daarom bang om de stap te nemen. Daarnaast hoor je vaak om je heen dat een tussenjaar een slecht idee is, want oh jee als je er in blijft hangen. Maar goed een tussenjaar kan een grote rol spelen in het maken van een juiste studiekeuze. Zelf ben ik op de middelbare school gestart in de Havo kansklas. Je werd hier klaargestoomd voor de Havo, maar konden ze je ook altijd nog na het eerste jaar houden op het vmbo-t. Destijds voelde ik aan alles dat ik nog niet klaar was voor de Havo en dat mijn kwaliteiten zich eerst ergens anders moesten ontwikkelen. Na vier jaar zat ik in mijn eindexamenjaar en in eerste instantie keek ik naar mbo-opleidingen, vaak omdat het een logische stap is na de mavo. Maar bij geen enkele opleiding kreeg ik het gevoel dat ik dacht te moeten voelen als je de opleiding vond wat perfect bij je zou passen. Dus werd het knokken om de cijfers te halen waarmee ik naar de Havo zou gaan. Als het gaat om school ben ik ervan overtuigd dat je altijd moet doen wat goed voelt, altijd naar je gevoel luisteren en op basis daarvan acties ondernemen. Als je goed om je heen luistert hoor je van zoveel mensen dat ze zijn gestopt met hun opleiding, omdat het achteraf toch niet bij ze zou passen en met de keuze om een tussenjaar te nemen weerhoud ik mezelf van de verkeerde keuze.


Christa heb ik leren kennen toen ik een opleiding volgde op het mbo. In het eerste jaar was zij mijn mentor en we hebben het verschillende keren gehad over wat de toekomst voor mij zou brengen. Het mbo heb ik gekozen, omdat ik niet wist wat voor hbo-opleiding wilde volgen en dit is een keuze geweest waar ik mezelf tot op heden nog steeds dankbaar voor ben. In de aankomende periode zal ik hier nog verder op terugkomen en welke rol Christa hierin speelde voor mij.

Wat je waarschijnlijk merkt is dat ik over veel dingen, school gerelateerd, nog vrij onzeker was en nog steeds ben… Met dit blog geef ik mezelf de kans om iedereen een realistisch beeld te geven van iemand met een tussenjaar die nog geen flauw idee heeft wat de toekomst voor haar in petto heeft. Ik wil mensen inspireren en motiveren, advies geven en een kijkje geven in dit jaar. Ik hoop je aan het lachen te kunnen maken, na te laten denken, maar voor het grootste gedeelte hoop ik je, samen met Christa, te helpen. Dit jaar wordt gevuld met nieuwe lessen voor mij, nieuwe mogelijkheden, een mooie reis in het vooruitzicht en ook daarin hoop ik jullie mee te kunnen nemen. Ik heb er zin in, hopelijk jij ook!24 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven