Zoeken

Comuna 13 en het drama van het gewelddadige gewapende conflictMet een achtergrond als docente Spaans en yogadocent nam ik in februari 2020 deel aan een yogaproject waarbij ik vrijwillig yogales gaf aan kansarme vrouwen. Vrouwen met trauma’s vanuit het gewapende conflict. Tijdens dit project bracht ik ook een bezoek aan de buurt waar velen van hen vandaan kwamen: Comuna 13. Comuna 13 is met al zijn kunst, cultuur, het dansen op straat, op het eerste oog veranderd in een vreedzame plek. Een buurt die van toerisme rond kan komen. De transformatie van de wijk vond ik erg mooi maar toch zag ik schaduwkanten. Overdag was Comuna 13 een toeristische attractie, maar ook dan als je goed keek zag je nog steeds drugs verhandeld worden in de steegjes. ’s Nachts leeft Comuna 13 door in zijn geschiedenis. In veel mindere mate, maar nog steeds. Drie dagen na mijn bezoek aan de Comuna, las ik in de supermarkt op de voorpagina van de krant dat er zeven jongeren waren vermoord in Comuna 13 dat weekend. Alle kinderen waren tijdelijk uit de buurt geëvacueerd. Ik ben blij dat er zoveel meer hulp is van de overheid dan er voorheen ooit is geweest in Comuna 13. Maar ik weet dat het beeld dat de bewoners overdag laten zien aan alle internationale toeristen, niet is hoe het leven in de realiteit is. Ik wilde dit boek van het Spaans naar het Nederlands vertalen omdat ik de pijn die ik op de gezichten van de vrouwen in mijn yogales wilde laten zien aan de rest van de wereld; de gruwelijke verhalen van Yoni Alexander Rendón wilde vertellen aan meer mensen. Dit boek wordt in Medellín op straat verkocht. De schrijver heeft het zelf uitgegeven, hij wilde de bevolking zelf hun verhalen in dit boek laten vertellen. Misschien zijn er af en toe wat mensen die het kopen. Maar ik vind dit verhaal veel meer waard dan om alleen in Medellín op straat verkocht te worden. Ik hoop dat dit boek met de echte verhalen van de mensen over de wereld verspreid kan worden.


Als laatste; dit gewapende conflict vond plaats in de tijd na Pablo Escobar. Pablo Escobar, de man die iedereen kent door de bekende Netflix-serie Narcos, heeft in de wijk Comuna 13 in het laagste stuk van de heuvel, San Javier, een aantal huizen laten bouwen voor arme mensen. Daarna is de wijk pas geworden tot wat het is geweest door alle jaren van het gewapende conflict heen en daarna. Het Pablo Escobar-verhaal is maar zo’n klein stukje geschiedenis van alle gruwelijkheden die er in zijn totaliteit in de stad Medellín hebben plaatsgevonden. Opdat dit nooit vergeten mag worden en ook de woorden van Yoni Alexander Rendón herhalend, hoop ik dat indien mogelijk dit boek kan bijdragen aan het vermijden van een herhaling, waar dan ook ter wereld, van dergelijk geweld.


Bestel je boeken hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/comuna-13-en-het-gewelddadige-conflict/978399010948927 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven