Zoeken

"Ben ik hoogsensitief?"

Toen ik tijdens een depressie waarin elke nieuwe dag aanvoelde als het beklimmen van de hoogste berg op aarde, zoveel energie kostte "gewoon leven" mij, sprak mijn psycholoog eens met mij over hoogsensitief zijn. Vanaf toen ben ik er steeds meer over gaan opzoeken en weet ik zeker dat ik hoogsensitief ben. Een tijdje heb ik het gezien als iets "slechts", een gebrek in mij als persoon. Nu zie ik het als kracht. En ik hoop dat anderen die dit ervaren het ook steeds meer als kracht gaan zien. Voel jij het nog niet als kracht en ben je benieuwd of ik je hiermee kan helpen? Plan een gratis kennismakingsgesprek in.Wat is hoogsensitiviteit?


Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, dat je maakt tot wie je bent. Het is dus geen aandoening, handicap of stoornis. Hoog sensitieve personen, hierna HSP genoemd kunnen last hebben van de volgende dingen:

 • HSP's nemen subtiele signalen uit de hele omgeving zeer makkelijk op. Een HSP is daardoor snel geprikkeld of zelfs overprikkeld of voelt zich niet op zijn/haar gemak.

 • Neiging tot afzondering (in bed, in huis, apart van meeste klasgenoten/collega's/ weg van mensenmassa's)

 • Je kunt snel (over-)gestimuleerd worden door omgevingsfactoren. Dit kan zijn: gesprekken, muziek, verkeer, geuren etc. Veel mensen die hoog sensitief zijn, geven aan dat ze "te ver open staan voor hun omgeving". Dit kan leiden tot vermoeidheid (door de vele prikkels).

 • Onduidelijkheid of een emotie bij jezelf hoort, of juist bij de omgeving / een ander.

 • Een HSP heeft moeite met plannen en zijn leven gestructureerd te krijgen. Het uitstellen van alle zaken die nog "moeten" is vaak een favoriete bezigheid.

 • Ze passen vaak niet binnen de gevestigde structuren, waardoor ze klem lopen in hun leven.

 • Liefde geven en "zorg dragen voor" zijn belangrijke elementen in het leven van een HSP. Door voor een ander te zorgen kan hij zijn eigen situatie beter relativeren (en op de achtergrond zetten!).

 • Het zenuwstelsel is snel overprikkeld (door welke reden dan ook: stress, overmatige elektronische prikkeling, koffie, drugs, maar ook bepaalde voedingsfactoren. Resultaat is STEEDS dat het zenuwstelsel overprikkeld raakt, met alle daaruit vloeiende gevolgen als vermoeidheid, burn-out/overspannen verschijnselen, neiging tot afzondering (om rust te vinden voor het overspannen zijn etc.)

 • HSP's komen vaak verlegen over, terwijl ze dat meestal niet zijn. Ze zijn vaak zeer sociaal ingesteld.

 • Het zijn vaak perfectionisten, zodat ze geen, of zo min mogelijk afkeuring of kritiek krijgen. Vaak bang om fouten te maken.

 • Ze zetten zich vaak op de laatste plaats.

Nu ik zelf al deze punten nog eens op een rijtje zet. Herken ik precies elk punt in mezelf. En daar word ik eerlijk gezegd dan voor een moment weer bijna even moedeloos van. Totdat ik bedenk hoe ik mijn leven op eigen kracht heb weten om te draaien en als HSP'er mijn positieve eigenschappen te ontdekken. Van het rijtje hieronder word ik dan weer heel blij. Dan voel ik me weer zelfverzekerd, ik voel dat ik er mag zijn. Dat ik precies goed ben. En ik hoop zo erg dat jij dit ook kunt gaan ervaren (Ja, dit komt uit puntje 7 hierboven "Liefde en zorg dragen" voor anderen. Maar ...ik heb er nu de balans in gevonden. Want ik heb alle eigenschappen die hieronder staan.


Wat zijn de eigenschappen van hoogsensitieve personen?

 • Het zijn vaak gewetensvolle, harde werkers.

 • Ze kunnen zich goed concentreren wanneer ze niét worden afgeleid.

 • Ze verwerken zaken op een ander, dieper niveau.

 • Ze zijn creatief aangelegd.

 • Ze zijn sterk empathisch ingesteld.

 • Ze voelen kinderen en dieren goed aan.

 • Ze denken vaak na over de diepere zin van het leven.

 • Ze merken vlugger fouten op en zullen hierop proberen te anticiperen.

 • Ze kunnen goede leiders zijn want ze zijn opmerkzaam, creatief, kunnen denken zonder begrenzing en zien sneller wie welke noden heeft.

 • Ze hebben een intens en complex gevoelsleven.

 • Ze gaan meestal op zoek naar contacten met diepgang.

 • Ze hebben doorgaans een sterk rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsbesef.

 • Ze denken vaak meer out-of-the-box en zijn pro-actief want ze leggen snel verbanden en komen makkelijk tot nieuwe inzichten.

 • Hoogsensitiviteit komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Ik denk vooral ook vaak na over de diepere zin van het leven. Ik merk bij mezelf maar ook in gesprek met andere gelijkgestemden dat nadenken over de zin van het leven je in het begin soms ongelukkig kan maken. Onzeker. Wat ik nu een grappig voorbeeld vind vanuit mijn verleden is dat ik eens toen ik rond de 24 was in een club stond, iedereen was aan het feesten. Maar ik voelde me raar, en precies daar...een hele gekke plek. Begon ik na te denken over de zin van het leven. Waarom staan we hier nu eigenlijk met zijn allen? Ik weet nog dat ik dat tegen mijn toenmalige vriend zei. Die volgens mij echt dacht dat ik gek geworden was. Nu kan ik er veel beter mee omgaan. Nog steeds denk ik na over de zin van het leven maar ik ben heel blij dat ik dat nu in mijn werk kan toepassen. En ik nu ook gewoon kan genieten van een feestje. Heb jij ook dit soort voorbeelden? Het lijkt me heel erg leuk om wat meer met jullie in gesprek te gaan hierover. Misschien zelfs wel een soort "clubje" op te richten. Om te praten over elkaars ervaringen...


Stuur me een berichtje op instagram @lavidacoaching of via whatsapp als je het leuk vindt om eens een beetje te kletsen over ervaringen.


Christa is Yoga docente, jongerencoach en docente Spaans. Ze woont en werkt in Valencia. Haar yogalessen zijn altijd persoonlijk en toegankelijk voor iedereen. En ze coacht online via video calls. Ze maakt gebruik van NLP- technieken om jongeren te helpen hun eigen weg in het leven te vinden.


Volg Christa op instagram: @lavidacoaching of @chris.yogavida, waar je haar yogalessen vindt.
23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven