Zoeken

Bang om te hopen..

Ben je bang om iets te hopen? Omdat het toch weer anders loopt. Zoals het vroeger het geval was.

Documentaire 2doc “Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging”

In de 2doc van de NPO “Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging…” wordt het echte leven van een aantal jongeren wonend in de jeugdinrichting transferium gefilmd. Ze willen allemaal het liefste zo snel mogelijk weer naar huis.

De documentaire is een aanrader om te kijken. De jongeren in de documentaire vertellen dat ze bang zijn. Bang zijn om te hopen, om te dromen, over een toekomst. Misschien zelfs bang zijn voor morgen. Zelf heb ik dat ook lang gehad. Ik herken de woorden zo goed. Bang om te hopen, te dromen. Voor teleurstelling. Omdat er al zoveel teleurstelling is geweest.

“Gewoon”

Tijdens een gesprek met een wat ik aanneem therapeut of coach geeft een meisje aan dat het “gewoon” gaat. Als de therapeut vraagt: “Hoe gaat het?” “Gewoon” is voor mij het antwoord dat het slecht gaat. De volgende vraag is “Zullen we verder praten hierover?” Het antwoord is: “Maakt niet uit”. “Maakt niet uit” betekent “okay”. Jongeren hebben soms hun eigen taal. Een taal waarin je moet zoeken wat de betekenis is van de worden die ze zeggen in dezelfde taal als waar jij in spreekt. Wat ik belangrijk vind is om dezelfde taal als de jongeren te spreken. En ik denk dat ik die taal spreek. Ik spreek die taal omdat ik veel van dezelfde problemen heb doorgemaakt, als dat bijvoorbeeld jongeren uit deze documentaire ervaren. Ik spreek de taal omdat ik zelf nog heel goed weet hoe ik tien jaar geleden was. Ik spreek de taal omdat ik de afgelopen vijf jaar elke dag met jongeren gewerkt heb in het onderwijs. Ik spreek de taal.


“Stay strong”


Het meisje heeft een nieuwe tattoo. “Stay strong” staat er op haar arm. Ze vecht. Het wordt niet met woorden gezegd maar het is zo duidelijk te zien. Ze vecht zo hart. Ze vecht harder dan ze aan kan. “Wat betekent Stay strong voor jou” “Ik weet niet” antwoordt ze. Ze weet het wel, denk ik. Het betekent dat ze vecht, dat ze hoopt, maar niet durft te hopen. Dat ze bang is, dat de tattoo haar reddingsboei is. Om aan vast te houden. Volgens mij heeft ze het niet gehaald voor wat ik uit de docu begrijp. Maar ze liet “Stay strong” op haar arm schrijven. Laten we het nu zien als haar boodschap aan de rest van de wereld. Aan alle andere jongeren die een onzichtbare strijd vechten. Met wie of wat dan ook. “Blijf sterk” zegt ze. Neem dit mee. Van haar. Zij kon het niet meer. Maar de rest wel. Soms lijkt er zo helemaal in het donker dat er geen einde is, aan het donker. Geen licht aan het einde van de tunnel. Maar het licht is er. Vooral als je hulp zoekt. Dus zoek hulp. Praat erover. Want erover praten is uiteindelijk wat jou sterk kan maken.
Christa is docent in het mbo onderwijs en jongeren coach, via haar website www.lavidacoaching.com blogt ze over "Mental Health", haar eigen ervaringen en interviewt ze jongeren.


Op haar website kun je trajecten vinden voor e-coaching (een anonieme vorm van coaching, via mail of chat) en online video coaching. Beide trajecten kunnen waardevol zijn als stap naar een betere en fijnere toekomst.


Een eerste kennismaking is altijd gratis.

24 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven